Ételek glikémiás indexe

Elsősorban fontos tudni, hogy mi is ez. Amiről szó van az egy számérték, ami arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy az ételek glikémiás indexe csak akkor jelenik meg, illetve jön létre, ha a fogyasztott élelmiszer magas szénhidrátot tartalmaz, mivel a vércukorszintet a szénhidrátok emésztése során kialakuló cukorszint emeli meg.

Minél alacsonyabb ez az érték, annál kevesebb glükóz jut a szervezetbe, illetve a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Viszont, a magas értéket képviselő ételek glikémiás indexe gyorsan felszívódó szénhidrátokat jelentenek, amelyek hirtelen emelik meg a vércukorszintet, majd pedig a vérbe kerülő nagymennyiségű inzulin a vércukorszint hirtelen leesését idézi elő.

Az ingadozó vércukorszint, az elhízás mellett, számos egészségügyi gond forrása is, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedéseké, valamint a cukorbetegségé. Ha a fogyasztott ételek glikémiás indexe alacsony, ideálissá válik a testsúly, növekedik az energiaszint, javul a memória és a közérzet, de még lehetne sorolni a pozitívumokat. Szóval célszerű fokozott figyelmet fordítani az étkezésre.

Az inzulinrezisztencia jelei leginkább hölgyeknél fedezhető fel, akiknél túlsúly esetén már fiatal, felnőtt korban is létrejöhet ez a probléma. Leggyakrabban a menstruációs zavar, policisztás ovárium szindróma, a meddőség és a túlsúly, azon belül is az alma típusú elhízás, vagyis az úszógumiszerű zsírpárnák megjelenése jellemző rá.

Azonban, az inzulinrezisztencia jelei közé tartozik az erős szőrnövekedés, a depresszió, a fáradság, valamint az érintett nem tudja kialudni magát, rossz a közérzete, nyugtalan, mindezek mellett előfordulhat hajhullás is. A probléma pontos előfordulását elég nehéz meghatározni, mivel jellemzően úgy fedezik fel az orvosok, amikor az már a jellegzetes tünetek kialakulnak. Érdemes megelőző lépéseket tenni, hogy az inzulinrezisztencia jelei ne jelentkezzenek.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás