Húsdaráló rendelhető

Mindenki más fűszerezésre esküszik, azonban fontos betartani néhány alapszabályt, mert csak ebben az esetben lehet a sonka igazán ízletes. Mindenekelőtt meg kell tisztítani és szépre formálni a felesleges részek eltávolításával. Amint ez megtörtént, el kell dönteni, hogy melyik pácolási módot választjuk. Régebben a száraz pácolást részesítették előnyben, azonban manapság már a fűszeres páclé változatot szokták alkalmazni.

Mind a kettő kifejezetten hatékonynak számít, de mindkét esetben figyelni kell arra, hogy a sonkát egyenletesen borítsák be a fűszerek. Naponta kétszer is forgatni kell 3-4 héten keresztül. Hogyha a pácolás nagy gondossággal történik, akkor biztosak lehetünk a tökéletes végeredményben. Nem szabad elsietni, érdemes kivárni azt az egy hónapot, ameddig az ízek átjárják a húst.

Fűszerkeveréket saját kezűleg is készíthetünk babérlevél, fokhagyma, bors, borókabogyó, őrölt kömény, hagyma stb. felhasználásával. Az arányokat mindenki maga döntheti el, de ha nem szeretnénk a fűszerezéssel foglalkozni, akkor a henteseknél, már előre elkészített keveréket is be lehet szerezni, ami garantálja a sonka kiváló ízét, amennyiben egyenletesen be lett dörzsölve a pácolás során. Amikor eltelt a szükséges idő és a hűs megszívta magát a fűszerek minden aromájával és ízével, jöhet a füstölés. Erre nemcsak azért van szükség, mert ekkor megkapja a hús azt a tipikus füstölt aromát, hanem mert tartósító hatása is van.

A füstölés 15 fokon kell történjen, így szép lassan kiszárad a sonka, veszíteni kezd a nedvességtartalmából. Ennek köszönhetően, a romlást előidéző mikroorganizmusok sem fognak gondot okozni. Ezt a folyamatot sem szabad elhamarkodni, ezért nem árt egy héten keresztül a sonkákat a füstölőboton tartani. Ebben az esetben is oda kell figyelni, hogy a füstölés közben a felakasztott sonkák ne érjenek egymáshoz, mert csak így fogja teljes mértékben átjárni a füstös aroma. Türelemmel és egy kis odafigyeléssel mindenki elkészítheti a házi füstölt sonkát, ami ízletes eledelnek számít az év bármelyik szakaszában.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás